Riport

Épületenergetikai tanúsítvány

Tisztelettel köszöntöm Ott Ádámot az ÁTL Expert Kft ügyvezető igazgatóját, akivel - a már évekkel ezelőtt előkészített, és teljességében 2012. januárjában bevezetett – épületenergetikai tanúsítványról fogunk beszélgetni. Miről szól ez a tanúsítvány pontosan?

Az épületenergetika kiemelt helyet foglal el az Európai Unió energiahatékonysági direktíváiban, a 2020-ig meghatározott 20 százalékos primer energiafelhasználás csökkentésének elérésében. Ennek oka, hogy az uniós országok energiafelhasználásának mintegy 40 százalékát az épületek fűtése és hűtése teszi ki.
Az energetikai tanúsítvány lényege, hogy az épületek energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából besorolásra kerülnek, mely besorolás és értékelés szakemberek, és laikusok számára is segítséget nyújt abban, hogy adott épület gazdaságosságáról, környezetbarát mivoltáról információt szerezzenek. Továbbá, a lakáskorszerűsítéshez szükséges pályázatok elbírálásában, sikerességében is szerepet kap majd, nagy hangsúlyt fektetve azok megvalósulásának ellenőrzésére.

Mikortól kötelező tanúsítványt készíttetni?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításról szóló kormányrendelet 2009. január 1-jén lépett hatályba. Ekkortól kötelező a tanúsítvány elkészítése újépítésű épületek esetében. 2012. január 1-től a rendelet további területeken is bevezetésre kerül, így

  • meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) eladásakor vagy egy évet meghaladó bérbeadásakor;
  • 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületeknél.

Hogyan képzeljünk el egy felmérést, miként születik meg az épületenergetikai tanúsítvány?

Első lépésben helyszíni felmérést végzünk. Az ÁTL Expert szakembere telefonon, vagy e-mail-ben egyeztetett időpontban felkeresi a vizsgálat alá vont ingatlant. Ekkor a megbeszélt dokumentumok, tervrajzok bemutatásra kerülnek a tulajdonos részéről. Ez alatt kell érteni az épület tervrajzait, a gépészeti dokumentumokat, stb. A szakértő feladata annak ellenőrzése, hogy az épület kivitelezése eltér-e, és ha igen, mennyiben tér el a tervrajzoktól, az átnyújtott dokumentumoknak megfelelő-e a gépészet. Természetesen itt nem valami megtévesztés feltételezéséről van szó, csupán arról, hogy - elsősorban a használt ingatlanoknál - az évek folyamán kialakult esetleges változásokat számba kell venni az épületek jelen idejű állapotának meghatározása, és a helytálló besorolás érdekében. Második lépésként a helyszínen felvett adatok számszerűsítésre kerülnek, melyek alapján szakmai számítások útján kerül megállapításra az épület energetikai besorolása.

Laikusként mit tudhatunk meg az épületenergetikai tanúsítványból?

A tanúsítvány kategóriákat határoz meg, melynek segítségével a felmérés és a számítások végeredményeképpen, reális képet ad az ingatlan energetikai jellemzőiről. 10 kategóriát különböztet meg A+-tól I kategóriáig. Az A+ (legjobb) besorolást, a leggazdaságosabb, leginkább környezetbarát ingatlanok kaphatják meg, míg a I kategóriát elnyert ingatlanok tulajdonosait jelentős fejlesztés szükségességére figyelmezteti.

Az eddig elvégzett felmérésekből mit tudhatunk meg a magyar ingatlanok energiahatékonyságáról? Mennyire környezetbarátok a magyar épületek?

Eddig a tanúsítvány elkészítése, csak az újépítésű ingatlanoknál volt kötelező. Ez a lakhatási engedély kiadásának feltétele. A használt ingatlanok tulajdonosai eddig önkéntes alapon dönthettek a vizsgálat mellett. Ennek megfelelően nincs még teljes képünk a magyar ingatlanpark állapotáról. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sajnos vannak elmaradások az európai tagállamokhoz képest, és a cél elérése, amely miatt épületenergetikai tanúsítvány, kötelezően bevezetésre kerül, egyre sürgetőbbé válik.

Melyek ezek a célok?

A 2002/91/EK Európai Uniós direktíva alapján bevezetésre kerülő tanúsítási rendszer célja, hogy az energetikai tanúsítvány informatív szerepe révén javítsa az épületállomány energiahatékonyságát, segítse a tulajdonosokat ingatlanjuk energetikai korszerűsítésében, ezáltal hozzájáruljon a háztartások energiaköltségeinek csökkentéséhez. További célja, hogy érdeklődést keltsen a jobb energetikai paraméterekkel rendelkező lakások iránt, növelje a lakosság érdeklődését az energiahatékonysági szolgáltatások, termékek, illetve a megújuló energiák felhasználása iránt, ezáltal élénkítse a piacot. A középületek esetében a tanúsítás nemcsak az üzemeltető számára nyújt hasznos ismereteket, szerepet kap az intézmények használóinak energiatudatos gondolkodásának formálásában. Szerintem itt is él, és mindig érvényes a mondás, mely szerint a Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Vannak-e még eszközeik, szolgáltatásaik, melyekkel a tanúsítvány kiadása mellett a környezetet és a lakosságot tudják szolgálni?

Igen. Az ÁTL Expert Kft. energetikai tanúsítvány kiadása mellett hőkamerás épületvizsgálattal is foglalkozik. Ennek hasznossága abban rejlik, hogy, míg az energetikai tanúsítvány tervrajzon, dokumentáción, és szemmel látható információn alapuló ismereteket nyújt egy épületről, addig a hőkamerás vizsgálat a szabad szemmel nem látható tulajdonságokra is rávilágít. Például, vannak-e tervezésből vagy kivitelezési hibákból eredő hiányosságok, amelyek többlet energiafelhasználással károsítják a környezetet, és többletköltséggel terhelik a tulajdonosokat. A problémák helyének pontos meghatározása, segíti a lehető legolcsóbb, és egyben leghatékonyabb megoldás megtalálását.

Ha valaki szeretne önöktől energetikai tanúsítványt, hőkamerás vizsgálatot rendelni, vagy csak további információkra kíváncsi, milyen elérhetőséget keressen?

Az ÁTL Expert Kft. honlapja a www.tanusitunk.hu oldalon található, továbbá az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen , és a 06/30-9107-610 telefonszámon is várjuk a kedves érdeklődők jelentkezését.

Köszönjük, hogy bevezetett minket az épületenergetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókba.

Én köszönöm a lehetőséget.
Elérhetőségek

E-mail: 
info@tanusitunk.hu
Telefon:
06-30-9-107-610
Cím:
Diósd, Homokbánya u. 2.


Hőkamerás vizsgálat:
Ott Ádám
Email:
info@tanusitunk.hu
Telefon:
+36309107610

Energetikai tanúsítvány: Király Ágnes
Email:
tanusitunk.kiralyagnes@
gmail.com

Telefon:
+36304930038

Keresés

Referenciák

Hőkamerás vizsgálat:
Telefon:+36309107610
E-mail:info@tanusitunk.hu

Energetikai tanúsítvány:
Telefon:+36304930038
E-mail:tanusitunk.kiralyagnes@gmail.com
Elérhetőségek